20170308

Les escoles al 35 Saló del Comic

Data Estel·lar pimpanada Dimecres 20170308

ACTIVITATS PER A LES ESCOLES DINS DEL 35è SALÓ INTERNACIONAL DEL CÒMIC DE BARCELONA

 

Activitats pedagògiques
ACTIVITATS PER A LES ESCOLES DINS DEL 35è SALÓ INTERNACIONAL DEL CÒMIC DE BARCELONA

Dates: 30 i 31 de març de 2017
Lloc: Saló Internacional del Còmic de Barcelona (Palau núm 1, 2.1, 4 i Pl. Univers de la Fira de Barcelona, Montjuïc)
Horari:
Dijous 30 de març de 10 a 20h.
Divendres 31 de març de 10 a 21h     
A qui va dirigit: alumnes de primària, secundària i batxillerat
Organitza: FICOMIC amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya
Inscripcions apedagogia@ficomic.com

Activitats pedagògiques
Activitats

Les escoles podran trobar en el Saló editorials nacionals i internacionals que en mostren les novetats i els fons de catàleg. Tanmateix, els còmics no vénen sols i es presentaran acompanyats d’exposicions de temàtica variada, tallers, conferències, un espai de jocs d’estratègia i un altre de videojocs, a més de les activitats específiques dirigides a l’àmbit educatiu.
El Saló ha preparat tota una sèrie d’activitats pensades especialment per a les escoles:

Activitats pedagògiques
Presentació

El Saló del Còmic de Barcelona aposta cada any per fomentar les visites dels centres educatius amb la intenció d’acostar el novè art i el seu llenguatge als escolars amb un intens programa d’activitats.
El còmic és una síntesi d’imatge i paraula en un sol producte artístic. Aquesta combinació de text i imatge dóna lloc a un discurs fàcilment comprensible i estimulant per als lectors més joves i per a aquells que no tenen l'hàbit de lectura adquirit. El còmic, doncs, és en una eina pedagògica de gran utilitat a classe. El Saló té com a objectiu mostrar, d’una manera lúdica, els vessants pedagògics del còmic, des de la comprensió lectora fins als recursos narratius propis del còmic passant per la capacitat de síntesi i la seva funció com a suport en la majoria d’àrees curriculars.

Activitats pedagògiques
CONCURS DE CÒMIC ESCOLAR

  • Concurs de creació de còmics “L’aviació i el còmic”, adreçat a alumnes de cicle mitjà de primària, cicle superior de primària i ensenyament secundari obligatori  (ESO). La data límit d’admissió de treballs és el dia 1 de març de 2017. (vegeu les bases del concurs).

Activitats pedagògiques
VISITES GUIADES

  • Visita al Saló del Còmic per a grups escolars, que recorrerà les principals exposicions i mostrarà els diferents col·lectius professionals que formen part del món del còmic. Les visites es poden fer dijous dia 30 i divendres dia 31 de març de 10.30 a 13.30 hores.
  • Visita guiada a l'exposició "Gaudí entre vinyetes" Visita guiada a l'exposició dedicada al guanyador del Premi a la Millor Obra d’Autor Espanyol del Saló del 2016 “Els fantasmes de Gaudí”, del guionista El Torres i el dibuixant Jesús Alonso Iglesias, publicat en català i castellà per l’Editorial Dibbuks. L'exposició fa un recorregut pel procés creatiu dels artistes, de la idea inicial a la pàgina publicada passant pels esbossos i llapis fins el color final. La mostra servirà per a conèixer l'arquitecte Antoni Gaudí, un visionari de l’arquitectura que va obrir camí innovant en els processos de disseny i de construcció, inspirant a creatius de tot el món des de llavors. L'exposició d'originals del còmic anirà acompanyat d'objectes cedits pel Gaudí Exhibition Center - Museu Diocesà de Barcelona i el The Gaudí Research Institute que ens ajudaran a comprendre la forma de treballar de Gaudí i la seva contribució a l'art i a l'arquitectura.

    Activitat organitzada amb la col·laboració del Gaudí Exhibition Center - Museu Diocesà de Barcelona
    Edat: Secundària i Batxillerat
    Horaris: dijous 30 i divendres 31 a les 10.30, 11.30h i 12.30h

Activitats pedagògiques
TALLERS DE CÒMIC

  • Taller de còmic organitzat per l’Escola JOSO. Centre de Còmic i Arts Visuals. Aquesta activitat té com a objectiu la difusió dels aspectes fonamentals de la historieta, com ara el guió, el desenvolupament i caracterització de personatges, el muntatge seqüencial, l'art final, etc. Posant, un èmfasi molt especial en els processos del dibuix per a còmic.
    Edat: Cicle superior de Primària, secundària i Batxillerat
    Horaris: dijous 30 i divendres 31 a les 10.30, 11.30h i 12.30h
  • Taller d’animació organitzat per l’Escola JOSO. Centre de Còmic i Arts Visuals. El taller dona la possibilitat de participar en els processos necessaris per crear les seqüències de dibuixos usant materials específics com taules de llum. Amb la possibilitat de la gravació i posterior edició dels dibuixos per crear l'animació.
    Edat: Cicle superior de Primària, secundària i Batxillerat
    Horaris: dijous 30 i divendres 31 a les 10.30, 11.30h i 12.30h
  • Taller d’impressió digital 3 D organitzat per l’Escola JOSO. Centre de Còmic i Arts Visuals. Partint del disseny i la creació previs es veuran exemples d'art conceptual per a la creació de peces. Es saltarà al modelat repassant diferents estils i sistemes d'escultura digital per arribar al procés d'impressió, i conèixer els materials disponibles i els processos necessaris per a un correcte desenvolupament de la impressió en 3d. Finalment es veuran aplicacions artístiques d'aquestes impressions.
    Edat: Cicle superior de Primària, secundària i Batxillerat
    Horaris: dijous 30 i divendres 31 a les 10.30, 11.30h i 12.30h
  • Taller – Trobada amb l’autor Nico Naranjo. Vols ser un membre oficial de la Patrulla Tucà? Vine a dibuixar i a cercar a gamusins amb nosaltres! En aquest taller de dibuix dirigit a nens a partir de 7 anys aprendrem a riure'ns de les coses que ens donen una mica de yuyu, com ... Les bledes! Els taurons! 'O les aranyes !! i els més valents es portaran un regalet del capità Naranjo. Organitzat per l’editorial Dibbuks
    Edat: 7-8 anys
    Horari: Divendres 12.30h

Activitats pedagògiques
CONFERÈNCIES PER A LES ESCOLES

  • Assetjament escolar al manga: l'assetjament escolar al Japó a través dels còmics. Aquest és un tema que preocupa els japonesos. Com funciona l’assetjament a les aules japoneses? És gaire diferent del de casa nostra? En aquesta xerrada intentarem respondre aquestes preguntes amb l'ajuda d'aquells manga i anime que ens parlen de l'assetjament escolar i reflexionarem sobre els motius i les possibles solucions al problema.

    A càrrec de: Oriol Estrada Rangil

    Llicenciat en Psicologia i Màster en Estudis d'Àsia Oriental. Coordinador d'exposicions del Saló del Manga de Barcelona, també forma part d'Espai Daruma, centre de divulgació i ensenyament, que utilitza el manga, l'anime i la cultura popular japonesa en general per explicar la història i societat japoneses. Ha coordinat el volum Del tebeo al manga: una historia de los cómics. Made in Japan, és coautor del llibre de relats FantAsia, i director del documental Songokumania: el Big Bang del manga.

    Dijous 30 a les 10.30h
    Divendres 31 a les 10.30 i a les 12.30h
    Edat: Alumnes de l’ESO

  • ¡No me gusta estudiar! (además es un latazo) El professor i youtuber Pablo Poó parlarà als alumnes de lo fàcil que és la ESO i de com cal aprofitar el moment per preparar-se de cara als cicles mitjans i el batxillerat, i del cost real de suspendre que va més enllà de perdre’s unes vacances. Una reflexió sobre la vida adulta i un missatge d’optimisme i d’autoestima per fer descobrir als alumnes tot el potencial que encara tenen amagat. (Xerrada en castellà)

    A càrrec de: Pablo Poó Gallardo

    Professor de Llengua y Literatura espanyola d’un institut de Sevilla va saltar a la primera fila mediática arrel d’un video que va penjar al seu canal de YouTube y que porta gairebé mig milió de visualitzacions. L’objectiu del vídeo, que porta per títol “Carta a mis alumnos suspendidos”, és intentar orientar i motivar els alumnes amb més dificultats acadèmiques. Pablo Poó és autor del llibre La mala educación.

    Dijous 30 i divendres 31 a les 11.30h
    Edat: Alumnes de l’ESO i Batxillerat

  • La física dels superherois. A la conferència podrem comprovar com els guionistes i dibuixants de còmics de superherois aconsegueixen que la seva ciència resulti correcta més cops del que cabria esperar. Es presentaran les lleis de Newton de la mecànica, les tres lleis de la termodinàmica o els principis de la mecànica quàntica, entre d’altres, tot plegat per poder respondre a preguntes com “què succeeix quan en Flash frena de cop?”, o “quina era la gravetat al planeta originari de Superman?”. També es podrà donar resposta a un dels temes més controvertits de l’univers Marvel: “com va morir Gwen Stacy, per la caiguda des de dalt del pont o per la xarxa d’Spiderman?”

    A càrrec de: Jordi Ojeda

    Doctor enginyer industrial, és professor de la Universitat de Barcelona. Dirigeix un projecte de divulgació de la ciència emprant els còmics com instrument pedagògic. És autor d'articles, capítols de llibres i llibres, a més de comissari de diferents exposicions. Es pot veure part de la seva feina al bloc http://comiccienciatecnologia.blogspot.com.es/

    Divendres 31 a les 11.30h
    Edat: Alumnes de l’ESO

  • Cuando la ciencia... Parece ficción Vectors, diagrames de forces, plans inclinats, que si F = ma, que si el volum desplaçat bla bla bla, que si la gravetat bla bla bla... Aquesta és la física de l'institut; la física que a la gent li sona. Però la brutal realitat és que la física i la ciència no és només això, és explorar un univers en el qual succeeixen coses extraordinàries: Estar en diversos llocs alhora, viatges en el temps, el propi espai expandint-se, substàncies reals però invisibles, levitació, teletransport... Sí, parlarem de quan la ciència... sembla ficció. (Xerrada en castellà)

    A càrrec de: José Luís Crespo

    S’autoanomena  com un aprenent de físic que, des de molt jove, va estar (i està) enamorat de la divulgació. Combinant aquestes dues coses amb l’afició per YouTube, va crear el canal QuantumFracture, amb vídeos creats amb unes poques animacions en les que es mostra la seva visió i el seu pas per la física i la ciència. El canal s’ha convertit en tot un èxit amb més de 200.000 subscriptors i més de 5 milions de visites. Ha col·laborat amb MinutoDeFísica (la traducció a l'espanyol del famós MinutePhysics) i ha produït vídeos per al programa de TVE Òrbita Laika i per a l'Institut de Física Teòrica (IFT).

    Dijous 30 a les 11.30h
    Edat: Alumnes de l’ESO

  • La física de los superhéroes y la ciencia ficción Magneto, Flash, Superman, la Massa... no serien res sense els seus súper poders, però quin sentit físic tenen? ¿Es podria crear un superheroi? Són algunes de les preguntes que responem mentre tirem un ull a les grans pel·lícules de ciència ficció que usen la física: Té algun sentit el que passa a Interstellar? ¿El que passa a El Marcià podria ser real? Com és el món de Pandora a Avatar? Mons que no serien res sense la física, perquè tot és física. (Xerrada en castellà)

    A càrrec de: Javier Santaolalla

    Va estudiar Enginyeria Superior en Telecomunicacions (UPGC), és llicenciat en Física (UCM), té un màster en Física Fonamental (UCM) i un doctorat en Física (UCM). En la seva faceta com a divulgador va  ser un dels fundadors de Big Van, el grup de monologuistes científics amb el qual recorren els teatres i escoles de tota Espanya, acostant la física a través de l’humor. És autor de Si tú me dices gen lo dejo todo i Si venimos del mono, ¿por qué somos tan cerdos? És col·laborador habitual de El Mundo i té el canal de You Tube Date un voltio amb més de 120.000 subscriptors i 2,5 milions de visites

    Divendres 31 a les 13.00h
    Edat: Alumnes de l’ESO

  • El somni d’ícar: una aventura en vinyetes La història de la aeronàutica està plena d’aventures meravelloses. Des del mite de Dèdal i Ícar, amb les seves ales de plomes i cera per escapar del laberint del Minotaure, fins als més moderns reactors, personatges de tota mena ens han permès assolir el vell somni de volar. En aquesta xerrada acompanyarem al jove Ícar en un viatge fantàstic per visitar als pioners de l’aviació, tot endinsant-nos en anècdotes i aventures de tota mena. I, es clar, tot en format còmic!

    A càrrec de: Miquel Sureda

    És Llicenciat en Ciències Físiques i Doctor en Enginyeria Aeronàutica. Treballa a la UPC al campus de Terrassa i compatibilitza la feina a la Universitat amb la seva passió per la divulgació científica. Te tendència a mirar el món amb ulls de nen curiós i, avui, intentarà que l'acompanyeu en un viatge fantàstic per la història de l’aviació.

    Dijous 30 a les 11.30h
    Edat: Cicle superior de primària i ESO

  • El còmic, una altra manera d’explicar la història. El dibuixant Lluís Juste de Nin ha publicat una novel·la gràfica cada anys des del 2004 quan va publicar “ Els Nin. Memòries a llapis d'una família catalana”, on, amb l'excusa d'un relat familiar al llarg de tres segles, Juste de Nin presenta una crònica minuciosa del nostre país amb un estil manuscrit. Posteriorment inicia un cicle de novel·les gràfiques conegut com a “Cròniques a llapis de la història de Catalunya” a través d’adaptacions lliures de la literatura universal i de guions propis.

    A càrrec de: Lluís Juste de Nin

    Dibuixant, il·lustrador i ninotaire, conegut pel seu vincle amb el món de la moda a través de la marca Armand Basi. Ha participat des dels anys seixanta en publicacions cíviques. Durant el franquisme i la transició va participar en publicacions opositores al règim i va col•laborar amb Manuel Vázquez Montalbán. Els anys vuitanta, per encàrrec de la Generalitat restaurada, va crear el personatge de "LA NORMA", que, amb textos de Tísner, fou la base de la primera campanya per a la normalització de la llengua catalana.

    Divendres 31 a les 11.00h
    Edat: Alumnes de l’ESO

Activitats pedagògiques
ELS BOMBERS AL SALÓ DEL CÒMIC

  • Taller per alumnes de primària: Conèixer els bombers
    • Eines, feines, parcs, vehicles equipaments de protecció. 
    • Vídeo "Tanca la porta al foc".
  • Taller per alumnes de secundària: Prevenció i autoprotecció
    • Consells de com evitar l'incendi i alhora de com afrontar-lo.
    • Vídeos i fotografies de casos reals i raonament de comportaments. Evacuació o confinament.
    • Opcional: Taller d'us d'extintor i taller urna de fums.
Edat: Primària i Secundària
Horaris: dijous 30 i divendres 31 a les 10.30, 11.30h i 12.30h

Activitats pedagògiques
ACTIVITATS PELS MÉS PETITS

  • Espai d'activitats infantil (fins a 7 anys): Els grups escolars d'alumnes de menys de 7 anys trobaran al Saló un espai dedicat a ells, on podran realitzar diferents activitats i passar una estona divertida i agradable al costat dels seus personatges preferits. S’hi podran fer tallers de maquillatge, de màscares, de dibuix i moltes coses més!

Activitats pedagògiques
PRECIO DE LAS ENTRADAS ESCOLARES

Per als grups escolars que vulguin fer la visita al Saló del Còmic i/o assistir al Taller de còmic l’entrada té el preu especial de 2 € per als alumnes i és gratuïta per als docents acompanyants. Per obtenir aquest descompte, cal presentar a les taquilles un escrit amb el segell de l‘escola i el vistiplau de la direcció del centre, on consti el nombre d’alumnes i professors que volen accedir al Saló. Les taquilles ubicades a la Plaça Espanya obriran a les 09.00h. Les entrades per a grups escolars només són vàlides per al dijous 30 i el divendres 31 de març. Aquesta promoció no és acumulable a altres descomptes.

Activitats pedagògiques


A més d’aquestes activitats adreçades als alumnes, aquest any tindrà lloc en el marc del Saló del Còmic la
Xa Jornada: El còmic, una eina pedagògica
Més informació a
http://www.xtec.cat/web/projectes/lectura/impulslectura
http://comic-35.ficomic.com