20151204

Presentació del llibre de Raf

Data Estel·lar pagaPatson 20151204

Data: Divendres, 20151204
Hora: 19h.
Lloc: Casa del Llibre.
Adreça: Rambla de Catalunya, 37. Barcelona.

Tema: Presentació llibre Raf. El "gentleman" de Bruguera.
Autor: Jordi Canyissà.
Editorial: Amaníaco.

Prologuista i presentador de l'acte: Antoni Guiral  que és l'únic que ha recuperat als Clásicos del Humor (RBA) aquest i altres personatges per a vergonya de la resta d'editorials, en especial Ediciones B-Grupo Zeta que ha passat sempre d'això, de recopilacions (¿Col·leccionsole? ni un), personatges sèries d'humor dels quals tenen i han tingut originals i drets de publicació entre 1987-2015ss, raó per la qual caldria que ens donés una explicació seriosa abans que ens morim.

Enlace permanente de imagen incrustada



















Per fi algú treu un llibre sobra la figura i l'obra de Joan Rafart i Roldán, el dibuixant de Sir Tim O'Theo (el personatge de la pipa i el monocle), dels ripios (auques còmiques) de Mortadelo Especial, Doña Tecla Bisturín Enfermera de Postín, Doña Lío Portapartes, Olegario, Flash El Fotógrafo, Mirlowe&Violeta (els de la portada del llibre), molts acudits a la revista TBO amb el nom Roldán, moltíssims a Bruguera solts, temàtics i en portades ben pintades,  Això sempre és destacable perquè ambdues editorials eren les màximes rivals i era norma l'exclusivitat de treballar per a una empresa editorial, cosa que se saltaven els afortunats en posar-se diferents signatures, pseudònims, etc.

Un tret característic és que els seus personatges parlen de veritat. Quan deixen uns punts suspensius en un entrepà, i no es continua el diàleg, sabem que la conversa continua... "En fi..."

Un altre tret potser no gaire recordat és que, no pocs dels seus personatges llegeixen novel·les populars o de kiosk: de marcians, de policies. el sergent Blops o Doña Lío, per exemple. Se'n venien i se'n publicaven moltes i aquests personatges reflectien aquella situació de fervents lectors que avui un guionista hauria convertir en especialistes frikis, però que llavors eren lectors habituals sense que els calgués saber-se de memòria noms d'autors, personatges i arguments intercanviables.

A la nova revista TBO d'Ediciones B, Raf va tenir un doble paper: en reedicions a l'encart El TBO de Siempre, com a Roldán, i a seccions específiques similars a  El Rollo del Día, etc., en format modern. Aquí, Ediciones B sí va mantenir la signatura, però recordo n'havia esborrat la seva i la del guionista A.Martín de força historietes de dues pàgines publicades al 1987-1988.