20150306

L'Estàtua de Colom i el Saló del Comic

Data Estel·lar colometenca Divendres 20150306
Jordi Lafabre, autor del cartell del 33 Saló del Comic de Barcelona.
   

Veient els cartells d'altres anys es reconeix una figura recorrent, triada ja des de les primeres edicions i per diferents autors: l'estàtua de Colom. [En] començar a donar-hi voltes es va fer evident que donava molt de joc, que és símbol de la ciutat

Potser des del 1992 hi ha hagut massa símbols de Barcelona, molts d'ells postissos.

Així doncs, potser els primers anys del Saló (dècada 1980), aquest monument a Colom era el gran símbol de Barcelona: una estàtua que s'entén, i que potser molts pensaven que era molt antiga, de poc després que arribés Colom de descobrir les Índies. Però és de finals del segle XIX. Va ser inaugurada el 18880601. La va fer l'arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà... doncs, sí, de Cerdanyola del Vallès (com els estudis Beaumont). Ah, encara no hem esmentat el fosc vincle entre el Vallès i els tebeos, donc arreglat.

També va projectar l'edifici de l'Ajuntament de la veïna localitat de Barberà del Vallès (Santa Maria de Barberà a l'època i fins finals del segle XX).

Ah, sí, i va ser el pare de mister Fonts de Montjuïc, Carles Buïgas i Sans, que són les fonts que hi ha al davant del Saló del Comic, i que apareixen en esplendor a l'especial TBO en català:


Quan diem el TBO, parlem de la revista propietat del seu germà patern, en Joaquim Buïgas i Garriga. A partir del novè número. Per cert, sembla que la família Garriga eren arquitectes d'anomenada: dels que van estar planificant l'Eixample. Què bonic ser burgès i que te'n donin, de feina agradable i ben pagada.

Ai, caram, diràs ara:

 què bé que he arribat llegint fins aquí. Mai més no tornaré a pensar que els articles de la Maginoteca són massa llargs perquè aprenc molt de tebeos i de temes que encara m'interessen menys.

El hermano del editor de TBO, Carles, fue militar e ingeniero como su padre, y se le recuerda esencialmente por participar en el proyecto de las fuentes de Montjuic si bien desarrolló bastantes obras de ingeniería a lo largo del siglo XX. Vinculado con los grandes proyectos de las exposiciones universales (en 1929 en Barcelona, luego en París), al desatarse la guerra civil se trasladó a la capital francesa y convenció a su madre y a su hermano Josep de que se instalaran allí con él. Carles también desarrolló su vena literaria (nueve libros, algunos de ellos de ficción científica) y participó con artículos en La Vanguardia Española, título del diario barcelonés La Vanguardia durante el gobierno de Franco.

 Indirectament, l'estàtua de Colom està vinculada a la historieta més enllà dels homenatges dels cartells del Saló del Comic.