20140310

Projecte de democràcia de base ATD

Data Estel·lar ATT Ara et Toca a Tu Dilluns 20140310

El projecte més interessant de democràcia de base, del qual n'he sentit a parlar darrerament és el d'Ahora, tú decides! ATD

Que jo sàpiga porten treballant a base d'enquestes telemàtiques des del 2013.

Al 2014, els resultats d'aquestes enquestes els han dut a la conclusió de fer un procés electoral de llistes obertes.

Tenen aquesta frase, del seu manifest: "Es hora de pasar de la cultura de la transición a la cultura de la participación".

En realitat, cal recordar que la transició va ser un procés al qual hi va haver molts actors populars implicats. El que va passar va ser que les élites (i aquí cal incloure, ja en aquelles tendres hores, el PSC i el PSOE) van anar suprimint la participació de les bases, de les associacions de veïns , que van ser molt combatives, i que es pot resseguir en les publicacions i comics de l'Equip Butifarra! amb Alfons López; o en les manifestacions que podem veure a La Semana Más Larga de Superlópez.

El paper dels sindicats va quedar tocat i el poder dels assalaritats, disminuït, en ser els primers cooptats pels diners públics (no hi havia suficient afiliats però els diners públics van fer que no n'haguessin de buscar: una crisi de representatitivat que s'arrossega dècada rera dècada). Els assalariats, al seu torn, van perdre capacitat adquisitiva, amb els Pactes de la Moncloa, mentre que el poder empresarial, que era el poder que hi havia des de Primo de Rivera i que va ser fomentat pel Franquisme (us espanteríeu de veure la quantitat de familiars dels Règim que estan al 2014 asseguts i cobrant a tot tipus d'indústries i corporacions empresarials de tots els sectors). Les regles quedaven clares a favor dels que més tenien i contra els que havien estat colpejats durant dècades. La resta la va fer la por als militares feixistes, esdevinguda temor real (i ben adequat) el 19810223 amb un cop d'Estat que potser sí va reeixir.

La negativa per part dels partits contínua als mitjans que la Constitució proposa per a l'extensió de la participació, mitjançant referèndums. Hi ha hagut massa portamveus o correveidiles dient que el referèndum és una eina antidemocràtica, mentre que no s'ha dit en veu alta que reunir-se amb quatre banquers o amb un ens antidemocràtic aliè com la Troika i fer les lleis i les sentències judicials com ells volen també és antidemocràtic. Per tant, hi ha una antidemocràcia permesa i acceptada i una altra d'invalidada.

Bé, això si ens creiem de veritat que els referèndums, les consultes i les preguntes a la població i ampliar els mètodes de participació és fomentar la destrucció de la democràcia.

ATD -Ahora Tú Decides- ha optat per donar publicitat a les candidatures que efectuen eleccions primàries, que són les votacions internes dels partits per escollir els seus candidats. Sovint, com passa al PSC de Barcelona, són un mètode de propaganda política , cosa que ells anomenen "publicitat política ", perquè "propaganda" l'associen als totalitarismes dels anys trenta, que no ho dic jo, que ho diu el regidor del PSC i expert en comunicació política, electoral i partits, en Gabriel Colomé, ex-CEO del CEO, és a dir, ex-cap del Centre d'Estudis d'Opinió, val a dir de quan feien una feina d'extracció de dades i no de formació d'opinió i autoengany, com a l'etapa posterior d'Argelaguet),.

La majoria de partits, catalans/espanyols, passen de les primàries. El PP CiU, en concret, tenen un mètode més pràctic: mirar els cognoms compostos i les relacions familiars de cadascú per escollir-los com a candidats a obtenir càrrecs sucosos.

El PSOE xerra i xerra sobre les primàries però, com que és un partit tan responsable, no farà res que pugui desestabilitzar la democràcia espanyola, el procés de construcció europea, el paper d'Espanya al món com a pont entre Occident i Amèrica Llatina (que es troba més a l'Occident encara, per cert) i que si això implica que la ultradreta mediàtica els vinculi a Bildu i ETA queda clar que no.

Per tant, ATD demana: "Inscribete como candidato si deseas participar en la conformación de una lista ciudadana en la que colabore ATD"

Izquierda Abierta, amb votacions tancades... Abierta, cerrada... no, si ja et dic jo... No vaig aconseguir veure'l obert mai.

Confederación Pirata: amb caps de llista sorgits d'ATD.

Equo, partit on també els ATD han aconseguit fer-se un forat.

I la candidatura valenciana Compromís.

Com veiem, són partits o antisistema o millor dit altersistema o d'esquerra participativa i radical. L'ampli espectre de la dreta i la ultradreta, que domina parlaments, ajuntaments i mitjans de comunicació no entra en aquest sistema de participació de base.

Diuen: "Si conoces alguna otra organización que haga primarias con listas abiertas, dínoslo y la pondremos en nuestra web."


Un petit misteri és qui va començar ATD. Diuen que no hi ha partits ni altres organitzacions al darrere. Ara, potser val la pena saber en què desembocarà aquest procés. Potser per una vegada...

Malgrat el voluntarisme, malgrat el Creative Commons, el codi obert... al març 2014 es troben amb el problemàs de sempre: els diners. Un dia posarem les pàgines de Devolver un Puñetazo... si no ho hem fet a hores d'ara. El dinero, el maldito dinero.

Llavors fan un crowdfounding amb goteo.org per fabricar un programari (software) perquè les organitzacions ciutadanes puguin fer projectes de llistes obertes: listabierta.org. Recordem que, en previsió de que el tema se'ls hi vagi de les mans, el govern de Rajoy, va decidir explicitar els impostos i augmentar les restriccions a la cooperació en microcrèdits. Que el PP tingui caixes negres a porrillo, bé, però que qualssevol (és plural) mindundis facin aportacions i que una de cada milió arribi a bon port i pugui desarborar el sistema que s'han donat entre ells, noooohiiiijooonoooo..
El vídeo amb la petició:



Un pressumpte widget sobre el projecte però jo no veig res:

" "







http://www.goteo.org/project/listabierta-org