20131124

Què seria de la tele sense els tebeos?

Data Estel·lar blancanuclear Diumenge 20131124


Setmana televisivament historietistica: Arrow, Green Lantern, Marvel Agentes de Atlas, Els Barrufets, la pel·li El Gran Vázquez al canal 33que inclogué entrevista a Vicky Vázquez... i m'oblido animes, i a més els dibuixos animats basats en BD... i a més dos programes dedicats a dibuixant: a La2, un a Ibáñez, a Canal Terrassa Vallès (simbol amb lletres TV en requadre vermell, cosa que indica tele pública sociata... TV ¿no sona més a Televisió Vallès?) dedicat a Miquel Ferreres, el dels acudits estil anys 20 a mitges amb saltar-se una censura d'El Periódico de Catalunya y abans de La Vanguardia.

Als dos se'ls pot veure dibuixar, cosa que sempre agrada.

A sota, un suposat video incrustat. Aquí, un enllaç al reportatge del programa La Mitad Invisible, de TVE-2, emes el dissabte 20121123 a les tantes del vespre, per Juan Carlos Ortega (que chupa mes càmera que Mortadel·lo a les vinyetes)... l'Ortega, sí-í, el que surt a la ràdio amb veus de iaios d'Albacete  i anuncia el programa dels Especialistas Secundarios de Ràdio Barcelona... "han perdío mucho, antes estaban mejor"... doncs aquest.




Veu i cara de Juan Manuel Muñoz, l'entintador i acabador dels dibuixos de Mortadelo y Filemón. I també surt l'Antoni Guiral



Com que sempre parlem d'Ibáñez, aturem-nos més amb en Ferreres: esborranys a llapis, guarda tots els originals per poder-los consultar o recuperar informació, té un arxiu de fotos que "enriute'n de la policia", passa a tinta "xina" (=xinesa) negra i també se'l veu pintant en blanc.Diu que no cal color en el seu treball. No l'hem vist posar el color gris del fons de l'acudit que li veiem realitzar. Sembla una mica callat, i sembla que es vol sorprendre de no fer servir més que les eines -llapis, tinta- però es refà i diu que és així, sense esmentar el que podria voler dir, que això ja només el fa servir ell ("la tinta es una cosa molt antiga").

Ibáñez, per la seva part, el primer cop que li veiem la cara una mica més envellida, amb les galtes un xic caigudes, diu que "de aquí a 70, 80 o 100 años, cuando ya no esté yo, que es mucho decir...", és a dir que incorpora una altra frase mítica a les seves respostes de les entrevistes.

Al programa Entre3... ¿l'entrevistadora no surt a Cámera Café? Aquí la resta d'entrevistes de Mariona Tomàs i Quico Simó





Nota final: seria desitjable que una tele pública anés algun cop a una escola pública i no a una tan reprivada que ja feien esquí a la Molina als anys 50.



   
   
   
   
   
   
   


 
Doncs encara n'hi ha més: resulta que Antena 3 emeté un reportatge sobre el XII Salón del Comic de Getxo XII Komiki Azoka. Novembre 2013. Hi apareix Jan... però també Jordi Coll (el de l'Amaniaco, responsable de la recuperació de Don Talarico... una feinada de retoc vinyeta a vinyeta i color a color)... i, en fi, igual hi reconeixeu algú més, que això sempre fa gràcia.

Fidels a l'embolic temàtic maginotècnic, posarem l'enllaç al monogràfic que durant la tardor del 2013 Tebeosfera dedica a l'obra de Jan.