20120130

Qui dóna menys?

Data Estel·lar esmouen Dilluns 20120130

Rebo un correu electrònic sobre una carta de protesta en relació a la pujada de preus del metro de Madrid on la jetadura que mana ha dit que el seu metro és el que dóna més per menys, és a dir que, tot i la pujada, és més barat que els altres metros d'Europa. 

A Madrid passen coses molt rares que algun dia algun expert en caciquismes i pucherazos en explicarà. D'uan banda voten a mansalva, amb majories absolutíssimes a l'Esperanza Aguirre, la nacionalista madrilenya que no apareix mai si no és rodejada de senyeres madrilenyes (o de cascos estelats vermell, si va a inaugurar obres)... però alhora té una contestació social contínua, de vegades molt dura, amb enfrontaments que hem vist continus durant lustres. En aquest ordre de coses, un dia li donen les majories absolutíssimes al PP des de Madrid per a l'Ajuntament, la Comunitat Autònoma, el Congrés i el Senat... i a l'altre es posen a enviar cartes de queixa sobre la pujada del preu del transport públic.

Això és insolit vist de la Catalunya bonvivant que només pensa en viatjar amb Ryanair, des de la Barcelona que mira malament la gent que es queixa per la brutícis dels trens o que es dol que la gent es coli... gente que mai farà un acte de protesta. 

De fet, al moment àlgid de les protestes pel desastre de la Renfe cap al 2008-2009, a les concentracions no hi hauria més de 300 usuaris davant de l'estació de Sants. Seguramente aquelles protestes estaven subterràniamente mogudes mediàticament per grups afins a CiU -tertul·lians seus parlant del tema a la ràdio, i callats després, tot i no millorar el servei- en la negociació pel traspàs en fals de les Rodalies (els hi van donar les xapes, els rètols i res més, ni horaris... de fet va servir per reforçar la privatització de les estacions en mans d'un ens fosc com és ADIF). 

Evidentement, ADIF, emparada ara per la Generalitat de Catalunya, ha continuat la seva política d'inutilitat. 

Però els catalans, calladets, no sigui que prengem mal. I no parlo dels polítics i dels periodistes-portamveus sinó de la gent que agafa els trens i els metros, en estacions enfosquides per manca de llum, per manca de neteja, per manca de seients, per manca d'informació i d'informants (quan hi posen un segurata, com a Granollers o a Plaça Catalunya de vegades, la gent s'hi llença a fer preguntes... evidentment, mai no tenen respostes: són segurates, cobren per mossegar, o per evitar mossegar, no per respondre sobre temes que desconeixen).

Encara que la maginoteca faci temps que no parli dels trens, no és perquè funcionin bé, sinó perquè ara ja tinc clar que les Rodalies MAI no seran dignes de tal nom, que mai no hi haurà una xarxa de rodalies, que mai no aniran a l'hora, que mai les estacions estaran netes, que les estacions han anat a pitjor des que estan privatitzades, que l'últim trist acte Zapatero va ser malbaratar el diners en pintar els bancs vermells de les estacions amb pintura negra (gris fosca), acabant amb l'obra d'eliminació dels coloraines -i del color vermell, gens casual- que havia fet Aznar a les darreries del seu mandat (eliminar l'obra socialista i a sobre de color vermell).

Els trens aquells nous... segueixen sent massa alts, les seves pantalles generalment no funcionen, així que no sabem on ens duen, tenen pocs seients, sovint plens, no són pas nets, les cadires estan trencades. Cert: hi ha massa gent que posa els peus sobre el seient del davant... però igual de cert és que als trens de la Renfe-ADIF-Generalitat que, de cada dues persones, una davant l'altra, convé que una no tingui genolls perquè hi càpiguen bé. Eliminació de trens en hores puntes, un o dos, als matins, des del 2010, que jo hagi notat. Eliminació de trens a les hores nocturnes.  
Política de redades: no donem servei però intenten trobar qui es cola en inspeccions a l'atzar. 

Màquines de picar bitllets que no funcionen, que no agafen els bitllets, que els mosseguen i els deixen inutilitzables, que no mouen els torns, amb portes-guillotina perilloses que un no sap mai si es tanquen o no... 

Estacions esdevingudes bars amb tota la pudor d'un bar, i amb un petit taulell de 30 centímetres que és el que queda per resoldre qüestions... llums apagades en estacions, llums apagades en trens... 

I això ho paguem via impostos, és a dir, via pressupostos públics, i via la taxa que és el pagament del bitllet... 20 euracs cada setmana... 80 euracs al mes... o més, si fas algun trajecte extra. 

Tant o més car que anar en cotxe...

Resposta simplona: "estem en crisi". Sí: i Artur Mas va estavellar 8 milions d'euros a Ryanair al novembre, i 2 milions més a Ossa (una empresa de motos). És a dir, es malbarata en transport antiecològic. Per cert: Ryanair, empresa estrangera que paga sous de misèria, és subvencionada. Però Spanair, convertida en empresa pública, és tancada d'un dia per l'altre, com els típics empresaris que tanquen després de vacances i es troben els treballadors amb la sorpresa. Com que CiU té una política d'esborrar de la faç de la terra tot allò fet pel govern tripartit (perillosos comunistes espanyolistes independentistes que ens volien dur a l'edat de pedra), és lògic que tanquin Spanair... seguint simplement les instruccions donades al setembre de 2011 per Ryanair, que és una solvent aerolínia privada que només ha rebut uns vuit milions d'euros dels meus impostos al novembre de 2011. 

Citem:
Stephen McNamara de Ryanair ha dicho:
“Spanair se mantiene a flote de manera artificial, ya que la Generalitat continúa gastando más y más dinero de los contribuyentes en esta aerolínea en crisis, y lo que los contribuyentes recibirán a cambio es la reducción en el número de pasajeros y rutas.”
“El dinero de los contribuyentes no debería recompensar el fracaso, por lo que hacemos un llamamiento a la Generalitat para que cancele todas las ayudas a Spanair. Si Spanair reduce sus costes, reduce sus tarifas y compite pensando en los pasajeros, entonces sobrevivirá, pero si se niega a competir debería cerrar, no buscar la salvación gracias al dinero de los contribuyentes."
Un altre per cert: no trobo aquesta notícia en català, tot i que està rebent diners catalans i que fa referència a Catalunya, a la Generalitat i a Spanair (aerolínia de capital públic català). Per tant, les condicions per rebre diners són diferents si ets petit o si ets gran...

Ara bé, veiem que les dades, donades pel Govern de la Comunitat de Madrid són falses. No és Madrid el metro que dóna més per menys... i les dades, transformades pels usuaris, tampoc no són certes: no és Madrid el metro que dóna menys per més. 

Bitllet senzill a Madrid: 1.5€
Bitllet senzill a Barcelona (tant en Metro com en Autobús): 2€.

Es dóna menys per més a Barcelona que a Madrid, per tant, el metro (i el transport col·lectiu de Barcelona i de la Regió Metropolitana de Barcelona) és el més car d'Europa, amb les dades proposades, tenint en compte el següent: 


Tenint en compte que el salari mínim interprofessional és el mateix per llei a Espanya... 
Tenint en compte que la xarxa de Barcelona no és ni xarxa ni res, en comparació amb la de Madrid, i que la L9 s'ha aturat (porta dient-se que s'està fent, amb anuncis a la premsa que valen 24000€ des que l'Artur Mas jugava al Lego quan era segon del Pujol... ell era molt petit llavors). Així mateix, s'han aturat les obres, deixant-ho tot empantanegat, a Sabadell i Terrassa, unes obres que ja eren insuficients (potser perquè les va planejar el Tripartit del PSC, ERC i ICV-EUiA), i que eren bàsicament canviar d'ubicacio una estació dels Ferrocates en comptes de fer estacions a tots els polígons industrial, districtes, barris i artèries de Sabadell, Terrassa, Badia, Barberà, Castellar, Matadepera, Polinyà,, Santa Perpètua o Caldes... No és que no hi hagués diners, és que ni s'ho van plantejar mai les elites polítiques, econòmiques o intel·lectuals, perquè ells no s'embruten a les naus industrials de Santiga ni pensen viure a Les Termes. Com que allò, 500000 habitants, mig milió de catalans, no existeix, no cal ni pensar-hi.

Tenint en compte que la T10 d'una zona (Barcelona i el Barcelonès, fins a Montcada i Reixac) val 9.25€ 
Tenint en compte que la T10 de dues zones (Barcelona fins un terç de la següent comarca: Vallès Oriental, Occidental, Maresme, Baix Llobregat): uns 15 km des de Barcelona, ja val 18.4€, és a dir, 5 dies de feina, únicament d'anada i tornada val 73.6€. Si fas algun viatge addicional, cosa perfectamente possible... ens anem a 100€ al mes... 

Comprovant despeses de cotxe... al 2012, tot i la pujada de la gasolina/gasoil, el trens. JA NO surt rendible per anar a treballar. Està en el frec a frec, en absència de peatges. Els temps dels trajectes es poden igualar. T'hi caben els genolls. Un cotxe elèctric o híbrid que baixés encara més l'impacte energètic i ecològic posa al tren, al transport col·lectiu a Barcelona a la picota. I partim d'una situació d'hegemonia del cotxe i la moto, tant a nivell real com a nivell cultural: la gent ha estat maleducada en l'ús del cotxe, en voler cotxes, i com més antiecològics (BMW, Audis, tot-terrenys, etc.) més en volen... les generacions, malmeses en la majoria d'aspectes, dels anys 70 van tenir com a icona  -posters, cromos, converses, pel·lis- el lletgíssim Ferrari Testarrossa de vermell cutre (curiós: això sí que podia ser vermell), de aquellos polvos estos lodos. Les generacions dels anys 80 no pensen en el transport públic: només veuen cotxe per fer qualsevol trajecte. Si, a més, Artur Mas i els seus cylons colpegen el transport col·lectiu en apujar salvatgement els preus (inclús més que els seus antisocials antecessors) i eliminen les inversions, no estem davan d'una qüestió sobrevinguda per una pressumpta crisi (hi ha diners per a Ryanair però no per a metro, Rodalies ni FGC) sinó d'una qüestió simplement ideològica: cotxe privat sí, transport col·lectiu no.

Amplio una mica el contingut de la taula que surt a l'enllaç sobre el coste del metro de Madrid, amb les dades de Barcelona, i les dades d'atur a Barcelona, Madrid i New York. Dades de: http://www.ine.es/jaxiBD/tabla.do?per=03&type=db&divi=EPA&idtab=28 i de  www.labor.ny.gov/

 
CIUTAT
PREU BITLLET SENZILL  EN EUROS
PREU:    ALLÒ QUE HAURIA DE VALER SEGONS SALARI (ÉS A DIR, AMB PREUS NORMALITZATS, DEFLACTATS, IGUALATS)
SALARI  MINIM INTERPROFESSIONAL
segons diari 20 minutos
de data 29 de desembre de 2.011

TAXA D’ATUR

BARCELONA
2

641.1
20.5% (Catalunya)
MADRID (España)
1.5

641.1
18.5%
PARIS (Francia)
1.70
2.73
1170
9.8%
NEW YORK (U.S.A.)
1.83

Sense dades
9.1% (
ESTOCOLMO (Suecia)
2.20
3.95
1690
7.4%
BERLIN  (Alemania)
2.30
2.95
1262
5.5%
AMSTERDAN (Holanda)
2.60
2.85
1220.5
4.9%
OSLO (Noruega)
3.61

Sense SMI sou mitjà (fiable?): 45500€ anuals
3.3%
LONDRES (Reino Unido)
4.64
2.28
976€
8.3%