20090309

Còmics en femení

Data Estel·lar Dilitia Dilluns 20090309

Avui, 20090309, a la biblioteca Francesca Bonnemaison, del carrer Sant Pere Més Baix, 7, de Barcelona, hi haurà una xerrada de l'historiador Antonio Martín, a les 19h. Es tracta d'una biblioteca a tocar de la Via Laietana. El tema La imatge de la dona en el còmic: una mirada històrica

No és l'únic acte d'aquest estil car que s'emmarca en un grup d'activitats a diferents biblioteques barcelonines sota el títol: Còmics en Femení

És gairebé impossible trobar per Internet el tríptic en PDF -tot i que ser-hi, hi és-, així que cal conformar-se amb això.

Tot el març hi ha actes sobre la historieta lligats al concepte de gènere. Tot i que a algú li pogués semblar banal, és més important del que sembla: tant el tractament dels personatges femenins, com si són o no són protagonistes i de quin tipus, quines professions tenen les dones als tebeos, quantes i quines dones s'han dedicat professionalment al còmic com a dibuixants, guionistes o tècniques editorials... Les dades poden ser sorprenents i capgirar els prejudicis que tinguem.

De fet, als anys 70 hi havia un bon grapat de dibuixantes als tebeos del nostre país, i en multitud d'estils i gèneres (ah, quan existien els gèneres, això és ben clar). Segurament la més coneguda i de més èxit fou Purita Campos, recentment recuperada. És a dir, en aquest cas el prejudici és pensar que avui dia hi ha més espai per a les autores femenines que abans, cosa que, amb els números a la mà, no se sostè.

No em digueu que no us he avisat sobre aquestes activitats, perquè ja estic ben tip de sentir, durant lustres, si els còmics estan marginats, si "no ens fan cas", si les biblioteques odien els còmics... pamplines. Cal estar despert.

I una nota final: si algú va a algun acte d'aquests, que ens l'expliqui, perquè sovint hi ha temes banals o repetitius però no és gens rar que hi hagi informació curiosa o novedosa.

1 comentari:

cucatraca ha dit...

Ei, em podies haver avisat de que havies fet un comentari de la conferencia de divendres! Jo m'he inscrit novament al foro de Esther y su mundo: http://groups.google.es/group/estherysumundo
i acabo d'enviar un email molt resumit del que em va semblar la conferència. Si el vols tenir, te'l puc enviar per correu apart :-)