20180206

Jan salonero 2018

Data Estel·lar salonitis Dimarts 20180206

El dibuixant Jan és l'escollit per a realitzar el cartell del 36 Saló del Comic 2018

Al superlopezlòges Peúbe li ha faltat temps per dir que és el segon cop que fa el cartell. El que no sé es si quedarà insertat el tuit. Per si de cas, aquí teniu el twitter de Peúbe, al qual no trobo aquesta resposta a Ficomic.




https://twitter.com/_Peube/status/960845020025761793


Al final, copidescarregalaimatgeitorna-la a insertar. Apa!

Va ser al 21è Saló Internacional del Comic de Barcelona 20030508 a 20030511.






El resum de l'experiència de Jan al Saló del Comic és així: no hi va a aparèixer fins a entrat el segle XXI ni a signar gairebé mai. Ara bé, potser per una certa efervescència internàutica, potser perquè l'editor o ell mateix va canviar de parer, va començar a anar a signar amb força èxit.


No és un sigui un entusiasta de les signatures. Preferiríem poder enraonar amb els dibuixants... i aquí van veure que, apart de possibles negatives, resulta que Jan firma aliè a l'entorn. Allà vaig notar, a 20 metres d'ell, que era sord. De parlar-hi, res; diguem, que com passa amb la majoria, però més justificat. Misteri: pocs guionistes fan diàlegs tan vius i amb un vocabulari tan adequat!

De totes maneres, fa gràcia veure alguns autors.

Apart de premis oficials del Saló, també va assistir un cop a un premi atorgat per l'Associació d'Autor de Comics d'Espanya, AACE. Va ser al 2012.

Año 2012

Juan López Fernández-JAN. (Premio en reconocimiento a toda una carrera profesional en el cómic)
Per tant, el vincle amb el Saló de Barcelona ha estat creixent per part de Jan.

El cartell del 36 Saló Internacional del Comic de Barcelona:


Data d'inici: dijous 20180412
Data final: diumenge 20180415
Exposicions: moltes, comissariades per Antoni Guiral, esdevingut ambaixador gairebé imprescindible de la historieta.

Dubto que puguem anar, si se segueix la mala política de vendes dels darrers anys, prioritzant l'angúnia per la manca d'entrades i la venda anticipada mesos abans per internet. 


Ara anem a analitzar el cartell... aquelles coses que ens allunyen de les acreditacions.

L'estil és plenament de Jan

Trenca amb la tònica de tants cartells que posen mil personatges. 
En aquest cas, hi ha una mena de representació. No és que estigui buit, però no està ple.

Segurament gent llesta podrà dir que els vianant ocupen una quarta part de l'alçada, així com el títol superior, que els blocs de pisos arriben cap al terç igual que el Sol, que aproximadament el terç del mig està ocupat pel llit i els personatges voladors, i que SUPERLÓPEZ ES TROBA AL MIG sobre fons blau claret, i sense cap element que el barregi, així que es distingeix a la primera. 

Entre els personatges, una mica de tot: 

  • Pioners: Little Nemo. Considerat una obra mestra, s'ha publicat de manera impossible si no tens un parell de palaus per desar-lo, de gran com ho fan. Les anomenades Torres Venecianes i la façana de l'actual MNAC formen les potes i capçalera del llit des del qual se somien les aventures gràfiques del personatge de Windsor McCay.
  • Clàssica obra mestra: Príncep Valent. Reeditat contínuamente a mil editorials, al 2018 a Colección Sin Fronteras de Dolmen Editorial.
  • Històrics però oblidats: El Guerrer de l'Antifaç, que Jan ja va col·locar com "Guerrero del Mastifaz" a la portada del Superhumor Superlópez número 1.
  • Imprescindibles espanyols: Mortadel·lo i Filemó. Companys a a l'actual BComic de Penguin Random House les antigues Editorial Bruguera i Ediciones B, i a les seves revistes, com Mortadelo Especial (Bruguera) o  Mortadelo Extra (B)
  • SuperDC pel·liculer: Wonder Woman.
  • Clàssic d'aventures:  L'Home Emmascarat/The Phantom. No deu ser casual que un pre-superhome separi l'anterior editorial de la posterior. Molt reeditat... i que també és propaganda i novetat a la Colección Sin Fonteras d'Editorial Dolmen un mes abans del Saló de Barcelona.
  • SuperMarvel: Mister Fantàstic/Reed Richards. I un altre: Hulk, el qual va ser parodiat a les primeres historietes, amb guió d'Efepé: ¡La Increíble Maza! Colección Olé Superlopez 1 amb el títol: Aventuras De Superlópez (JAN / Efepé, 1979) i a Super Humor Superlópez número 1.
  • Jan: Pulgarcito i el seu gat Mitjanit. Just recte sota Superlópez. Res de "Superllopis", que va ser una nefasta idea traduir-lo.
  • BD francesa feta a Espanya i molt valorada: un altre gat negre, Blacksad. Al cap i la fi, sembla la part autorial que un pot realitzat si vol publicar a França, el qual és gairebé únic mercat natural que tenen els pocs escollits per a la glòria.
  • Volant... a l'esquerra el Llaunes, robot del Supergrup, que és alhora un personatge secundari de Jan, originalmente recopilta a Colección Olé número 2 El Supergrupo (JAN / Efepé, 1979), coprotagonista de la seva sèrie, El Supergrupo, i de la seva sèrie junt amb Superlópez, que és un de cada 3 volums des del 2013, ja a la col·lecció Magos del Humor números 156, 163, 169, 175, 183... si la numeració no va de 3 en 3, tingueu en compte que Mortadel·lo i Filemó van entremig.
  •  Per tant, 3 propagandes ¿excessiu? del propi Jan, i la darrera una mica de recolzament al guionista Efepé.  
  • Mangaanime: Porco Rosso. Són aquelles coses que sempre ens refreguen per la cara però que només tenen un anime i poc més, com quan hi ha a la venda
  • Manga històric: Astroboy/Tetsuwan Atom/鉄腕アトム És una obra poc coneguda i poc reconeguda aquí, però tindreu una nova oportunitat perquè està a punt una nova edició per part de Planeta Cómic (Grupo Planeta), massa anys després de l'edició de Glénat. Vull dir: que no és casualitat insertar aquest personatge estratègicament al cartell, per bé que sigui un dels clàssic desconeguts que mai no falten en aquestes il·lustracions.
  • El superhome volador: Shazam/Capità Marvel també pot ser una variació de Superman, sobretot si el barregem amb el següent: Part de DC Comics però procedent dècades abans d'una editorial pròpia, Fawcett, cosa que va fer que s'inserìs en una Terra pròpia (mena de línia editorial d'aventures poc o gens connectades amb els superherois de Can Batman).
  • Superheroi còmic espanyol: Superlópez, de l'autor del cartell.
  • No sé si les naus espacials són d'alguna cosa, tot i que la rodona em recorda a les de La Caixa de Pandora.
  • Estel·la Argentada (hei, aquest nom no us l'esperàveu) o Silver Surfer (més avorrit). El tercer de Marvel.
  • Com veiem, poc error: la majoria és material en actiu i en actitud de ser venut.
  • El Solet és... hum... on l'hem vist... algun conte amb Cris?
Llàstima que hagi oblidat tota la línia Fuera Borda, és a dir, el tebeo del Territori Francòfon Europeu... de Bèlgica, amb perdó. Curiosament, si mirem a Agent 327 o Spirú per Tome+Janry, de les més semblants a Superlópez durant els anys 1980 i 1990, com es va fer palès a La Maginoteca el 20071124.

Conclusió: variat, però no complet.
Bonic però massa basat en superherois.


I després voldrem que ens acreditin!! Holaaa,  

Doncs ara sí que us ho heu buscat: