20150908

Tebeos tirats per la carretera

Data Estel·lar ed3 Dimarts 20150908

Un fet inusual.

Data: dissabte 20150822. A la tarda. 17h. en endavant.

Carretera d'accés a Tarragona per la N-340 des d'Altafulla. El lloc de carrer s'anomena Via Augusta, que és el nom llatí per a tot el recorregut de la N-340. Cap al davant, Tarragona. A l'esquerra, una gasolinera i el mar.. Més o menys cap a la dreta, enllaça amb l'A7 (el desdoblament exterior de l'A7 que funciona com les Rondes de Barcelona). Al mig una rotonda pintoresca amb rajoles que simulen el mar.

De sobte, uns quants papers pel terra. Gadgeto-ulls: són tebeos. Són revistes. Semblen comic-books de superherois. En colors. Tres franges de vinyetes... no són nous. Semblen blanquinosos i no groguents: així que igual no són de Comics Forum sinó d'Editorial Bruguera. Un, dos, tres, quatre, oberts, tirats per l'asfalt. 

L'aspecte no sembla gaire dolent. Llàstima que no et puguis aturar. És una via ràpida. No hi ha gaires cotxes. Ni que fos per la curiositat de saber quines coses hi ha de veritat al terra. Serà un misteri per sempre més.
Sempre he dit que caldria que el cotxe tingués una càmera al davant del retrovisor per fer fotos. Molt abans que inventessin les càmeres per a esports d'aventura.

Sembla que eren papers, amb requadres de colors, més o menys 6-8 requadres (vinyetes). Potser han caigut d'un cotxe. ¿D'un cotxe amb les finestres obertes?

¿Potser els han llençat deliberadament? 
¿Potser algun innocent ha regalat uns tebeos vells a uns desagraït que els ha llençat per la finestra -contaminació des del cotxe- a la primera oportunitat?
¿Tan carregat pot anar un vehicle com perquè caiguin, no un sinó 5-10 revistes?

Igual anava al camió de les escombraries. Hauria fet la recollida del contenidor de paper i allà hi anaven. Però, de lluny, s'hi veia tot en bon estat. Sabent que hi ha tanta i tanta gent que llença el pa del dia, és plausible.

Potser és part del contingut d'una furgoneta d'un mercat de segona mà, d'un mercadillo. Hauria estat la meva primera opció, si ho hagués vist el diumenge al matí.

Als carrers peatonalitzats del  centre històric de Tarragona, els diumenges al matí fan un mercadillo de llibres, tebeos i andròmines velles. Molt xulo. Coses velles i no brossa, al contrari que el de La Papiola dels dissabtes al matí i migdia. A més, ni que sigui per passejar pels carrers tarragonins, val la pena. Em penso que no deu ser gaire conegut per als habituals estiuejants però que s'hi passen caps de setmana al llarg de l'any a torres i apartaments per la Costa Daurada. 

De totes maneres, és raríssim veure a la venda tebeos de Superhéroes Bruguera, segell que publicà entre 1979 i 1982, aproximadament, tant DC (Superman, Batman) com Marvel (Spiderman, 4F, La Masa) com Flash Gordon, o el Príncipe Valiente.

Malgrat la seva mala fama, el preu d'aquestes revistes sol ser caret. 

Això no vol dir que una furgoneta amb tebeos no els pugui perdre. En una tona de paper, i de llibres i tebeos tots barrejats, amb un venedor que no sap ni l'importa allò que duu mentre el pugui vendre, potser amb preus baixíssims respecte als voltors del mercat de Sant Antoni o als especuladors internàutics.

Un tebeo al terra en una carretera és un tros de paper com tants d'altres.

No és habitual veure brutícia al mig de les carreteres,

A la tornada, gairebé de nit, ja no me'n vaig trobar amb cap paper. El vent natural o el provocat per la circulació por haver arraconat al voral (castellà: "arcén") aquelles revistes. 
Potser algun trailer els ha acabat triturant.
Igual al brigada de neteja se l'ha endut, però diria que no van tenir temps per arribar i que treballen més de matinada o cap a principis del matí.

Sospito que vaig ser l'únic que s'hi va fixar. 

Tampoc no hi havia gaire trànsit.

¿Algú altre ho va veure? ¿Algú va trobar que eren anuncis de supermercats o de venda de pisos en comptes de comic-books de superherois de l'any 1980? 

Un misteri.

.