20150416

Saló del Comic 2015: Una i Vint-i-dos

Data Estel·lar soulegió o cent-mil Dijous 20150416


23 conferenciants.

1 dona.

22 homes.

Sabem que el món de la historieta és força mascul·lí, força homosexual, en tant molt són del mateix sexe. 

Ara, no tant, eh?

Si ens posem a mirar currículums, la majoria són gent de ciències, enginyers, etc, vinculat amb el tema de ficar tecnologia per donar llustre als comics. A mi, tota la tecnologia que faci servir coltan, és a dir, mort i desesperació, no em sembla cap gran avenç. Així que cal preguntar-se per què promocionar-la quan el normal és que calgui un capital gran per desenvolupar el que sigui, de tal manera que només grans empreses transnacionals ben assentades poden fer alguna cosa. Qui em deia feia anys que els enginyers de la seva empresa, aquella persona n'era una, es dedicaven a rebre faxos d'Alemanya amb els plànols?

Compte: les xerrades sobre ciència i comic les presenta Jordi Ojeda, així que és com una nova versió d'una cosa que ja va passar fa molts anys. "Comic i Ciència" no sé si va ser al CCCB o algun lloc així.

Ojeda és un showman. Val la pena assistir-hi: preguntes, interpel·lacions, dades addicionals i algun acudit. 

Molt bé: les carreres de ciències sempre han tingut més presència femenina però ni així. 

No cal ser feminista. És que ¿ningú més troba exagerada la proporció 1 a 22?

I a més: no és una conferenciant més, sinó que és Tania Sánchez, que ve en pla Belén Esteban, per mèrits massmediàtics platocràtics: perquè és tertul·liana, perquè ha tingut un embolic polític (de ser candidata d'IU Madrid a sortir-se de la coalició)... i perquè ¡sí, no em mireu així! perquè forma part del culebrot Yo El Coletas  (personatge secundari, xicota o ex-xicota de Pablo Iglesias, la figura política en ascens per mèrits mediàtics): és a dir, una dona que no ve per ella sinó com a substitut d'ell: no cal ser feminista per adonar-se que la flaire no és bona per a la igualtat de gèneres. "A veure si vingués també el Coletas" es deuen dir a Ficomic.

 Si el llibre que ve a presentar no anés signat per ell, suposo que no trobaríem la presentació, trist però és així, al Saló del Comic sinó en algun centre cívic amb quatre coneguts, com a molt. Telecràcia, Giovanni Sartori, etc.. Autors mediàtics del dia del llibre de Sant Jordi als autors mediàtics al Saló del Comic, com aquell any que va venir el llavors ministre Juan Fernando López Aguilar per parlar del Capitán Trueno (s'hi assemblava de cara)... i que ara també ha estat d'actualitat per estar encausat per la seva pròpia llei de violència.

Molt bé: aquest personatges atreuran més l'interès de les teles i de les notícies de frases de 20 segons de la ràdio, però igual també estaria bé dur autores d'historietes, que, no sé, que dic jo...

Vindrà a presentar el llibre sobre anàlisi de Joc de Trons. És interessant com el frikisme, en esdevenir negoci en fer-se de masses, ha caigut del tot en mans de les diferents castes burgeses, gafapastes i hipsters.

Ara suposo que enteneu una mica més el plurisignificat del regal d'una capsa de Jocs de Trons que va fer l'eurodiputat de Podem al cap de l'Estat del regne d'Espanya i, per tant, Rei d'Espanya, Felip VI de Borbó i Grècia. Li deia que pot venir l'hivern dels canvis, que hi ha interès d'anàlisi politològica en aquella narració transmèdia ("para que pueda entender la crisis de España")i... a més estava fent propaganda poc subliminal del assaig que la seva amiga presentarà al Saló del Comic la mateixa setmana.

Amb foto de Elmulticine ¿?




Suposo que et paguen per fer aquesta propaganda.

I aquells temps que Hugo Chávez regalava Las Venas Abiertas de América Latina, el gran llibre d'Eduardo Galeano.

Si ens anem a les Sales d'Actes:

Sala d'Actes 1

Mireu on hi haurà dones:

16.00 - 17.00: Taula rodona Les autores clàssiques del còmic femení. Ponents: Carme Barbará, Josune Muñoz i Marika Vila. Modera: Antoni Guiral.
17.00 - 18.00: Trobada de Bryan Talbot i Mary Talbot amb els seus lectors. Presenta: Natalia Mosquera. 

Compte:  van dones a una xerrada sobre autores femenines: AUTORA, no autor



Sala d'Actes 2: tret de les Jornades Pedagògiques (accés restringit a membres del Departament d'Ensenyament) o a una d'Star Trek, presència gairebé nul·la.