20121022

Eleccions Galícia i Euskadi: opacitat i relacions públiques

Data Estel·lar postelectoral Dilluns 20121022

Atents a la frase: 

" * El Gobierno Vasco no facilita número o porcentaje de votos de los grupos que no obtienen escaño"

Després de fer una cerca intensiva de dades electorals em trobo que la web oficial del govern basc, euskadi.net... que no la penso ni enllaçar perquè només duu a un pollós pdf (puaf, un pdf)... només em diu coses sobre els quatre o cinc partits que guanyen. Opacitat = antidemocràcia.

Això és del dilluns... però el diumenge per la nit recordo haver sentit a l'ETB -gran cosa això del satèl·lit... resulta que no només fan frontó- com els d'Esker Batua (EB) i els d'Ezker Anitza-Izquierda Unida, i no sé qui més eren entrevistats i deien que cap d'ells s'havia equivocat i que hi havia moltes opcions d'esquerra anticapitalista, transformadora i blablabla i rebla... per tant, hi havia més partits que no només aquells que apareixien a les gràfiques. Quants vots tindrien? ¿Quin percentatge de votants no estarien representats? Quina havia estat l'abstenció? I el vot blanc i nul? A la tele, per descomptat, en cap cadena, van passar de dir-ho... però sabia que, com a mínim, hi havia dos partits més... que no surten a les estadístiques del Govern basc (fins llavors, PSE i PP)...

Busco per webs de premsa... i acabo a la de 20 Minutos, potser l'únic diari digne en paper, per a qui tingui la sort d'obtenir-lo en alguna estació cèntrica de metro de Barcelona... la resta estarem desinformats o informats de  coses innecessàries...

Em sobtava que trobava informació sobre partits petits a Galícia en estadístiques, ... i a la TVG (de coloraines massa similars al del PPdG, com en el temps del PP d'Aznar i la TVE de Buruaga-Urdaci) van esmentar al partit de Mario Conde i  a UPD (i el d'UPD NO va parlar en la llengua comuna, sinó en un perillossísim i antiespanyol gallec! Ai, com t'hagi sentit la Rosa Díez!). No se m'escapa que van entrevistar dos partits aliats dels grups mediàtics de la ultradreta espanyolista per veure si esgarrapen vots socialistes desencantats i que siguin, malgrat tot, espanyols cabals i de seny (candidatures atiades per Intereconomia, la COPE o el Carlos Herrera). 

Resum: a Galícia sí que parlaven de partits sense representació però a Euskadi no...


La resposta al 20 Minutos: Eleccions Galleges, Eleccions Basques.

En una nota en lletra petitona: 

* El Gobierno Vasco no facilita número o porcentaje de votos de los grupos que no obtienen escaño


Flipo. Llavors: ¿m'haig de creure, escèptic com sóc, i més després d'haver viscut unes Eleccions a peu de taula, que les dades electorals són certes? M'haig de creure que els partits que no han sortit no han sortit.. que l'abstenció és la que és, que les dades de vot blanc i nul són les que són, que els percentatges i escons són adequats a vots i recomptes? Si no puc ni saber quins partits han tingut o no han tingut vots ni quants, ni quants de pocs... com es pot saber quanta gent està fora de l'hemicicle? 

Això és tan espantós com fer una llei per impedir que una candidatura es presenti a les Eleccions. I no dic que s'hagi fet mai això, ni que s'hagués aplicat a Euskadi.

Galícia. Vots nuls + Vots en Blanc = 2.55 % + 2.61 %= 5.16 %dels votants 

A Galícia, un 5.32% dels votants ho van fer candidatures que no van obtenir representació. 

Altres vegades m'he molestat en comprovar els números que donaven per veure si tantsmils vots es corresponen a un tant o quant per cent. És a dir, que no és que em cregui ni poc ni molt les dades que jo no fabrico, però les utilitzaré per veure el que passa a l'engrós. Sí, què passa, no m'ho crec. No m'ofereixen cap confiança, que allà dalt només treballen quatre burgesos posats a dit, i ja sé el que els importa la veritat i les dades reals.

A l'engròs, tot i això, em surt un 5.16%+5.32% = 10.48% dels votants, que serien uns 140000 votants gallecs sense representació entre votants de partits petits i que els vots en blancs i nuls no tenen representació (cadira buida). Compte, perquè 17116 vots van anar a parar a EB (Escaños en Blanco), essent la sisena candidatura més votada (El Mundo diu "força", però això serà quan tinguin representació, dic jo), en total, un 6.35% votants de EB+Vots en Blanc+Vots Nuls (que els compto com a vot de càstig, segons tendència dels darrers anys, i no com a vot erroni -posar la llista de la compra en comptes de la papereta de vot).

La participació va ser d'un 63% front d'un 64%.Per tant, un 36% d'abstenció. En parlaré al paràgraf d'Euskadi.

A Euskadi, una dada que es callaren les teles: un 34.17% d'abstenció. Van exercir el vot un 64% dels votants. Poc o molt? Per a mi, poc. En un entorn de crisi, d'expectativa de canvi, de mobilitzacions tant recentralitzadores com independentistes, com de rebuig a les retallades o de sol·licituds d'augment de la participació democràtica.

 Queda clar que el 15M, els Indignats o les Plataformes per a la Hipoteca no van tenir gaire repercussió.

O potser sí: 

En las elecciones de este domingo, el voto nulo casi se ha triplicado al pasar del 0,89 de 2009 al 2,55 por ciento; mientras que el sufragio en blanco ha alcanzado el 2,71 por ciento -frente al 1,66 por ciento de hace tres años-.(d'ecodiario.eleconomista)

 A Euskadi el vot blanc i nul = 1.26% +0.8% = 2.06%

L'opaca i antidemocràtica pràctica d'amagar la resta de resultats afavoreix la sensació de concentració de vot en poques candidatures. De fet, no sabem, més que per un mitjà indirecte què ha passat amb el vot. Mireu, al final poso l'enllaç amb la birrioseta web electoral basca.

I tenim el següent: un cens de 1718696 electors (que són el 100% dels electors), dels quals van votar a candidatures que assoleixen representació parlamentària: 1023892 votants. 

Sabem que el número de votants va ser inferior al d'electors, a causa de l'abstenció (=gent que no va anar a votar), i el percentate oficial és: 34.17%, sense que se'ns digu a quants electors correspon. 

Així doncs, restem 1718696 electors totals - 1023892 votanta a candidatures reeixides = 694804 electors que o no van votar (abstencionistes) o van votar candidatures extraparlamentàries, que a mi em donen com un 40% del total d'electors. Em sembla molt. Gairebé la meitat, 4 de cada 10 electors.

I sabem que el 100% d'electors - 34.17% d'abstencionistes = 65.83% de votants, que correspon a la dada oficial de la web oficial. 

Els percentatges de vots a candidatures, tot i que em puc equivocar, ronden un 92% del total de vots. Per tant, hi hauria un 8% de vots no representats al Parlament Basc.

1 comentari:

Raw ha dit...

Yo lo que veo es que cada vez existe más apatía al voto. En Euskadi se presentaron formaciones de casi todos los colores y el partido ganador es en realidad una minoría de la sociedad vasca. En Galicia los peperos decepcionados se quedaron en casa y le hicieron un favor aumentando a su ex partido 3 escaños.

Hay quién dice que el PNV y BILDU van a ir de la mano y yo no lo creo. Serán ambos independentistas pero son grandes rivales políticos entre sí y entre eso y las malas relaciones con los partidos de ámbito estatal es creíble que gobierne en solitario. Cosa distinta es que en dos años le empiece a pasar factura y recurra a algo parecido como su compadre conservador Mas.