20110915

Beques i beques

Data Estel·lar bequinopraxis Dijous 20110915

Breument: del 15 al 30 de setembre de 2011: beques per a llibres, material didàctic i informàtic del Departament d'Ensenyament, per a alumnes d'Educació Primària i d'ESO. 

Exemple:si tens un fill a Quart de Primària i una filla a Segon d'ESO: l'imprés de la beca és el mateix. 

La lògica de la bona Gestió Pública proactiva i adreçada al ciutadà amb voluntad de servei públic ens diu que la informació i els impressos els donin a l'Escola:  pública, concertada (que cobra dels diners públics i a sobre imposa pagaments a les famílies, de forma il·legítima, de nul·la ètica, immoral o simplement il·legal) o també a l'escola privada. 

O que els donin als Instituts.

Em consta que hi ha llocs que amaguen la informació de les beques, perque no deixa de ser una feina això d'informar, fer un comunicat a les famílies, recollir papers, revisar la informació, recollir-la, enviar-la al Departament... tot i que cobren per fer aquesta feina, sense la qual serien fent cua amb Chicha, Tato i Clodoveo. 



És força divertit llegir la normativa: hi diu que encara no tenen els diners, perquè depenen del Ministeri d'Educacio... Resulta que les beques estan transferides en gestió però no en diners... Un país de nyapaires.

Aquí teniu l'enllaç a la sol·licitud, que és un PDF (document de text d'Adobe Acrobat Reader)... que en aquest cas es pot omplir amb l'ordinador. El pots imprimir i omplir a mà, però queda millor a ordinador i després imprimit. De totes maneres: primer, mira que te'l donin a l'escola o a l'institut. Demana que t'ajudin a omplir-lo. 

I què més? Ah, sí: que el SOL·LICITANT de la beca és l'alumne o alumna... el nen o nena... el fill o filla... No el pare, la mare, l'àvia o l'afilador.

Aconsellable: DNI (o NIE, si ets estranger) de tothom de la família, tant se val si són nens petits. 

Segona cosa sobre les beques: 

A Educació Secundària Obligatòria (ESO) hi ha, a més, Beques per Alt Rendiment Escolar. Em consta de primera mà que hi ha instituts que s'ho callen... quan és un incentiu, no? Et diuen empollón... doncs almenys que serveixi per alguna cosa i que et paguin per ser mal vist.

A Ensenyament Postobligatoris TAMBÉ hi ha beques: hi em consta que hi ha gent a qui no li ho han comunicat... Compte! Inclús hi ha gent a qui gent de centres educatius de Secundària han confòs:

Mare: "Quan surten les beques? No és per ara? El meu fill va l'ESO"
Algú que cobra a la Secretaria: "Hui, si ja van sortir a l'agost, i a més, espabila't, perquè són per Internet"

Compte! El ciutadà no té el deure de saber usar Internet. Artur Mas no ens ha fet cap curs d'alfabetització digital, ni gratuïts ni caixacobri, a toooota la població. Ni els seus antecessors tampoc. Ni hi ha cap llei ni cap reforma constitucional o estatutària que digui: que els ciutadans espanyols i/o catalans tenen el deure de saber moure's per fer tràmits per Internet.navegant per pàgines mal dissenyades.

Però resulta tristíssim assabentar-se que la informació, en realitat, es referia A BEQUES PER A ENSENYAMENTS POSTOBLIGATORIS; també es referia a una mala praxi del Ministeri d'Educació de fer telemàtics i només telemàtics els tràmits de beques i ajuts. Ho he intentat... i m'ha costat força hores entendre què havia de fer... així que imagini's a algú que només vol demanar una beca, no fer un curs d'aplicacions informàtiques cutríssim2.0

Doncs aquestes BEQUES PER A ENSENYAMENTS POSTOBLIGATORIS es diuen Beques i ajuts a l’estudi de caràcter general i de mobilitat 

El tràmit de veritat cal fer-lo a la web del Ministeri d'Educació on cal haver fet un curs previ de Contrasenyes, Correus Electrònics Altres Artefactes Tecnològics. I omplir unes 5 pàgines de dades rares. 

Del 28 de juliol al 30 de setembre de 2011.  És a dir: molt de temps.

Mireu la gran varietat d'estudis que abarca: batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics professionals, ensenyaments esportius, estudis d’idiomes en escoles oficials, ensenyaments artístics superiors, estudis religiosos superiors o estudis militars superiors.

Compte, alumnes de les EOI! PODEU DEMANAR BEQUES. Perquè les EOI tampoc no diuen als seus alumnes que hi ha beques, no donen circulars... tot i que el primer dia t'omplen de gasòfia o et donen un llapis 2B de mina tova que quan hi escrius no veus les lletres... 

Que al final et paguin la beca és un altra tema, que els diners siguin pocs o molts és un altre tema... però el dret a la informació ÉS EL TEMA: per saber que un alumne/a o una família té dret a demanar-ho, que li expliquin clarament o l'ajudin a omplir el formulari (complex, prolix, fastigós, mal dissenyat, equívoc, i que passen les dècades i sempre és igual de dolent, telemàtic o a manubri)

Es cobreixen les espatlles lleugerament: de vegades sembla que instituts o EOIs posen uns cartellets amb lletra molt petita en un passadís allunyat del trànsit, amb la informació legal... perquè no es digui que no han informat... però això NO ÉS INFORMAR. És abusar d'una posició de poder... Quanta gent se n'assabenta? Només els que ja estan en el tema? Els que viuen en el laberint burocràtic? Els que van de finestreta en finestreta cada dia? ¿Els amics i amigues dels que hi treballen? Els familiars? Gent que no ho necessita? 
No costa res informar de veritat: hi ha webs i moltes eines a Internet de cada institució educativa per fer-ho. La mateixa Generalitat té amagades les beques: falsament mostrades en un requadret a l'esquerra de la pàgina principal del Departament d'Ensenyament (al qual només és fàcil accedir via Google i no via teclejar el nom complet de la web, tret que poseu el nom senzill gencat.cat/ense). Les beques realment són en un embolic de submenús... Cal ser un experts en webs i tenir molt clar el que hom busca com per trobar-lo. Ho fan a propòsit per estalviar-se els diners que els ciutadans que paguem impostos els hem donat.... així en tenen més per a malbaratar-los en pensions a exministres i exconsellers, en cotxes oficials i en arribar al Parlament o a l'esquí en helicòpter oficial. 

El sistema més senzill és informar amb un comunicat en paper, acompanyat d'un cartell gran (dinA3) amb lletra immensa (Arial 350 o més) que digui: BEQUES DEL 15 AL 30 DE SETEMBRE.
Quant costa fer 1000 fulls per a l'alumnat, en l'hipotètic cas que n'hi haguessin tants? Si pensem que la informació hi cap en mig full, a 3 cèntims per full... 500*3 = 1500 cèntims =15€... i, compte, perquè amb una multicopista que funciona mitjançant "master" o "cliché" (nom antic), el preu es va reduint conforme es fan més còpies. Cal sumar-hi el preu d'un paquet de 500 fulls de DinA4: menys de 5€... Posem dos paquets a preu car: 10€+15€=25€ costa informar a l'alumnat en un centre educatiu de moltíssims alumnes i amb un preu car tant en multicòpies com en matèria prima paper...

El darrer sistema que em plantejo és fer una tramesa als correus electrònics d'uns alumnes amb ordinadors d'aula... o enviar SMS com els que solen enviar en certs instituts als pares per indicar-los que el nen arriba tard i que no entra a classe. Els missatges de mòbils dels centres educatius poden servir per informació positiva i no només punitiva. Però caldria voluntat. Ai, la voluntat!