20080402

El Doctor Who

Data Estel·lar de títol clar Dimecres 20070402

Tot i que avui he escrit la data una pila de cops, encara em penso que estem a dijous... A més, ja sé per què serveix una cosa que és "habilitació" d'hindi... Escrius en caràcters llatins i els transforma en hindi. Xulo però... en fi... ja veuré si ho faig quan tingui una legió de seguidors hindis.

Apart de tot, hi ha la important informació televisiva: nova sèrie del Doctor Who. A la MLComics ja se'n va parlar sobre la sèrie britànica de Ciència Ficció. Seria cap al 2004 o 2005. Llavors, recordo que gent d'aquesta tan viatjera deia que havia vist episodis a Gran Bretanya. Deien que la sèrie semblava gravada en vídeo. Que era cutre. No tinc clar que parlessin del mateix que TV3 va donar cap a finals del 80. Es tractava, segons semblava, d'una sèrie (la part de 1975) que portava dècades en antena. A Gran Bretanya, són una mica com a Itàlia, que no tenen complexos a l'hora de plantejar-se l'esbarjo d'origen literari. Així doncs, han estat tirant cap endavant còmics de tot tipus, literatura popular, contes il·lustrats, dibuixos animats, pel·lis o sèries de televisió, que podien ser alhora divertides com patètiques. Però s'ho han passat bé. No s'han desfet gairebé mai d'aquesta part del patrimoni cultural divertit (PCD), així que sempre l'han pogut recuperar, reciclar, reutilizar, exportar o vendre. Amb el Doctor Who estem en el cas de "recuperar" la idea. Mantenen elements clau: la música, la cabina telefònica, etc. Poden canviar l'actor però, ah, això no és cap novetat perque formava part de la pròpia definició de la sèrie (així com d'Eastenders -Gent del Barri- o d'altres sèries). Sí, claro, que lo he copiado de otra web

Vull dir que, durant uns episodis, el Doctor Who tenia un aspecte concret. En un següent episodi o temporada, canviava l'actor i, per tant, l'aspecte. Crec recordar que TV3 va emetre un parell de Doctors Who's diferents. Un d'ells, era un paio amb una mena de gabardina granat, em sembla recordar. Ho he comprovat: tenia una bufanda molt llarga i una jaqueta vermellosa.

L'actor es deia Tom Baker

Ara, el Canal33 anuncia "una nova sèrie". Sembla que no tingui relació amb l'anterior però la música i l'ambientació podria tenir més a veure que altres franquícies o altres spin off's (=sèries que procedeixen de sèries prèvies) o altres noves adaptacions als temps actuals.

El Canal 33 no ens diu que hi havia un Doctor Who anterior. Diran que no però la raó és ben simple: els mitjans de comunicació de masses porten, des de finals del anys 90, intentant destruir el passat, mostrant que són ells els que fabriquen els records. Hi ha casos paradigmàtics, com tota aquella gent que recorda haver vist la Heidi de petit, en èpoques en què no s'emetia per la tele. Però això ho podem atribuir a la pròpia pavería que porta cadascú a sobre. Més greu és quan alteren doblatges antics a pel·lis antigues, canviant tant veus com diàlegs; li direm "tecnocensura"; s'argumenta perquè cal un so més blablabla per als DVDs i als reproductors de sons. Que, dic jo, si la tecnologia és tan bona, com és que no podrien reproduir perfectament
sons antics? L'altre vessant, encara més greu, és la de repetir títols que havien tingut èxit antigament, amb actors nous (generalment desconeguts i que, gràcies a qui correspongui, seguiran sent-lo perquè són mals actors), en minisèries o llargmetratges cars però mal ambientats i sense ritme (el mínim que un li ha de demanar a l'audiovisual és ritme). El darrer cas que conec és un Espartac que van emetre durant la Setmana Santa. No és que l'antic Espartac m'agradés gaire però si ja no els hi agrada als de la tele ni l'ultravalorat Kubrick... ídol gafapa on els hi hagi... no sé jo què els hi pot plaer. És una emulació del que es fa a la novel·la 1984, reescrivint contínuament el passat proper i fent que la gent oblidi tot el que no interessa a qui mana.

De totes maneres, la sèrie, pel poc que he vist (un quart d'hora... sigh) sembla més propera a l'original, essent alhora actual. En concret, ja ho he dit, hi ha la música, hi ha una certa predisposició a la comèdia emmarcada en una història d'aventures, hi ha la referència a la cabina telefònica i la referència als viatgers en el temps. És molt. I no ho dic jo sol:
Give thanks that the music and time tunnel titles are among the key elements retained from the original series. Visually, the 2005 titles emulate 1974'


El pitjor enemic que tindrà Doctor Who ja ha començat a atacar. Es tracta del fet d'estar entaforat al 33, a les hores del vespre en què decideixen posar els partits de basket que també donen al mateix temps per TVE-2 (La2). Fins ara, a més, el teletext i la programació de la premsa ha ignorat la sèrie (dos de tres dies), mentre que la web de Televisió de Catalunya ha errat una de tres, és a dir, han dit que donarien la sèrie però no la donaven (el dia del basket). Cal dir que avui és basket, una fina; demà serà hockey, una semifinal; demà passat, els trentavuitens de final per a la Copa Korak; i, a l'altre, per descomptat, les preparacions de com enganxen les propagandes a les motos de carreres. Sospito que serà difícil seguir el Doctor Who, tot i la meva voluntat. Ja m'ha passat durant anys i anys amb Stargate (la sèrie que s'ha emès en més horaris de la Història de la tele).

I, si m'enrotllo més, no em llegirà ningú.

Us enllaço amb el tiu que més sap sobre el Doctor Who.
I una pàgina amb imatges


...

...

...

Mira, un que es creia de veritat que ja m'aturava.

Només és que m'estic llegint algun Clásicos DC de Green Lantern i penso que hi podria haver hagut alguna relació. Igual que el Doctor Who ha tingut molts aspectes físics humans diferents al llarg del temps, però tots acaben representant el mateix personatge i concepte, podríem pensar que els diferents Green Lanterns de l'Univers podrien ser el mateix. Una idea que ja veuré si desenvolupo o no.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estaba 3000 pies de altura cuando puse la tele y... vi el último día del Planeta Tierra... y otro episodio con los OVNIs chocando contra el Big Ben en plan Twin Towers.

Anònim ha dit...

Fisinable.
Permiso para cuadrangulación.